Η πρακτική που εφαρμόζω είναι ένας συνδυασμός τεχνικών μασάζ ανάλογα με το σωματότυπο και τις επιθυμίες του αποδέκτη. Λαμβάνω υπόψη μου τη μυϊκή και περιτοναϊκή ένταση, την αναπνοή και τη στάση σώματος καθώς και τα συναισθήματα. Οι επιρροές μου προέρχονται από διάφορες τεχνικές όπως Feldenkrais, Meziere, Bioenergetics analysis και Bodynamic analysis. Στη δουλειά μου εφαρμόζω τις αρχές της σωματικής ψυχοθεραπείας προσκαλώντας ταυτόχρονα στη συνεδρία το σώμα και το νου.

Πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να νοιώθει άνετα μέσα στο σώμα του! Τα σώματά μας έχουν φτιαχτεί και εξελιχτεί γι αυτό! Το πρωταρχικό μου ενδιαφέρον είναι στη περιτονία και στις αρθρώσεις. Και τα δύο είναι πολύ σημαντικές δομές στη λειτουργία του σώματος μας.

Η περιτονία είναι ένας συνδετικός ιστός πλούσιος σε κολλαγόνο που ταυτόχρονα συνδέει, σταθεροποιεί, περικλείει και διαχωρίζει τους μύες και όλα τα εσωτερικά όργανα. Είναι ο ιστός που κρατάει καθετί στη θέση του σαν ένα προστατευτικό δίχτυ. Όταν η περιτονία είναι υγιής, είναι μαλακή και εύκαμπτη δίνοντας στο σώμα μια αίσθηση ελευθερίας κινήσεων.

Οι αρθρώσεις μας αποτελούν τη λειτουργική βάση των μυών μας. Η έκταση ή η κάμψη κάθε σκελετικού μυ συνδέεται πάντα με τη λειτουργία κάποιας άρθρωσης χωρίς την οποία ο μυς δεν θα είχε ουσία ύπαρξης. Η σημασία ύπαρξης της άρθρωσης δομικά, είναι να δώσει ταυτόχρονα ευκαμψία και στήριξη στο σκελετικό μας σύστημα. Έτσι, όταν αρθρώσεις και περιτονία λειτουργούν αποτελεσματικά, το σώμα μας απολαμβάνει το μέγιστο της ευκαμψίας και της στήριξης που μπορεί να πετύχει κάτι που έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στις σκέψεις και τα συναισθήματα μας.

Εστιάζω στην σωματική επίγνωση από το πρίσμα της βαρύτητας. Όταν μπορούμε να βιώσουμε τη βαρύτητα με κάθε ένα μυ ξεχωριστά, καταφέρνουμε να ζήσουμε στο εδώ και τώρα. Επιπλέον, ένα από τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά του ανθρώπου είναι η ικανότητα να μεταμορφώνουμε τον εαυτό μας. Η αναγνώριση και η αποδοχή του βάρους μας είναι μια σπουδαία αρχή στο μονοπάτι της αυτο-μεταμόρφωσης.

Η δουλειά μου κινείται σε δύο κατευθύνσεις και δύο επίπεδα. Η πρώτη κατεύθυνση είναι η χαλάρωση που προσεγγίζεται με χειρισμούς που χαρακτηρίζονται από ηπιότητα και τη προσοχή να επικεντρώνεται στην επαφή. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι βαθύτερη και προσεγγίζεται με χειρισμούς που χαρακτηρίζονται από ένταση και τη προσοχή να επικεντρώνεται στη σύνδεση.

Σε σχέση με τα επίπεδα το πρώτο αφορά γενικά το «υλικό μας σώμα» και ειδικά τη περιτονία, τις αρθρώσεις και τους μυς. Το δεύτερο αφορά το «συναισθηματικό μας σώμα» και ιδιαίτερα τις ατομικές αποχρώσεις κάθε αποδέκτη οι οποίες προσεγγίζονται μέσω της αναπνοής. Με συγκεκριμένους χειρισμούς ακολουθούμε τη γραμμή επίγνωση-ξεμπλοκάρισμα-χαλάρωση φέρνοντας στο εδώ και τώρα τη κατάσταση  του σώματός μας. Έτσι, αφενός χαλαρώνουμε και αφετέρου, μαθαίνουμε και τον τρόπο να το επιτυγχάνουμε υιοθετώντας μια πιο λειτουργική στάση σώματος.

Ο γενικός στόχος είναι να αναγνωρίσουμε το υλικό και το συναισθηματικό μας σώμα και μέσα από τις συνδέσεις τους να βιώσουμε την ενότητα τους.

Διονύσιος Φραγκιαδάκης